Valikko
Fámolaš boazu & čáppa luondu -čuovgagovvačájáhus lea oaidnin láhkai Silbaláddo doaibmabáikkis
EtusivuTietoa meistäFámolaš boazu & čáppa luondu -čuovgagovvačájáhus lea oaidnin láhkai Silbaláddo doaibmabáikkis
7.10.2020

Fámolaš boazu & čáppa luondu -čuovgagovvačájáhus lea oaidnin láhkai Silbaláddo doaibmabáikkis

Voimakasporokaunisluonto_INARI_tunturisaame_9.10.jpg

Ođđajagimánus 2020 rahppojuvvon čuovgagovvačájáhus lea sirdojuvvon Sámi oahpahusguovddáža luondduealáhusaid doaibmabáikái Silbaláddui. Čájáhusa ledje mielde lágideamen oahpahusguovddáža boazodoallo-, meahcce- ja luondduofelašstudeanttat.

Čájáhusa govat ovdanbuktet Sámi oahpahusguovddáža ámmátsurggiid, árgabeaivválaš bargguid ja eallima. Boazodoallostudeanttaid barggut leat eanáš sierralágan badjedili barggut jahkeáigodagaid mielde. Meahcce- ja luondduofelašstudeanttat barget máŋggabealagit luonddus ja oahput ráhkkanahttet sin bargat ofelažžan.

Luondduofelašstudeanta Mika Lustig muitala: “Čakčat 2019 mii leat earret eará oahpahallan guolásteami gávppálaš dárbbuid geahččanguovllus, mo birget ja dádjadit luonddus ja mo idjadit tealttás. Daid lassin mii leat oahpásmuvvan báikkálaš kultuvrii ja guovllu birrasii.”

Studeanttaid mielas meahcis orrun, luondu, olgun lihkadeapmi ja bohccot leat buoremus áššit dáin surggiin. Boazodoallostudeanta Niilo Vitikka dadjá: “Buoremus ášši lea go oažžu leat meahcis guhkit go guokte beaivvi.” Čájáhusas oainnát bottožiid studeanttaid árgabeaivvis davvin, mii oidno molsašuddin, ivdnán ja miellagiddevažžan. Govat leat hearkki, muhto maiddái hearvát.

Čuovgagovvačájáhus lea okta oassi Árktalaš pedagogihkka II, sámeoahpahusa digifierpmádat -prošeavtta bohtosiin. Govvačájáhusa leat plánen ja ollašuhttán Lappi Universitehta govvadáiddabajásgeassinstudeanttat ja govat leat čohkkejuvvon Sámi oahpahusguovddáža boazodoallo-, meahcce- ja luondduofelašstudeanttaid váldán govain.

Sámi oahpahusguovddáža boazodoallo-, meahcce- ja luondduofelašstudeanttat leat Mika Lustig, Minna Haapanen, Eva Alonen, Aile-Maria Karvonen, Henry Haataja, Rebekka Madisson, Fasku-Oskal Magga, Niilo Vitikka ja Pauliina Kumpula.

Čájáhus rahppui Anára doaibmabáikkis 21.1.2020 ja Roavvenjárggas Lappi Universitehtas 27.1.2020.

Sámi oahpahusguovddáža studeanttat ledje Roavvenjárggas oahppomátkkis rahpandilálašvuođa olis. Čájáhusa ovttasbargoguoibmin lei Lappi Universitehta Kulttuurisensitiivinen opinpolku (ESF) -fidnu.

 

Arktista_pedagogiikkaa_II_logo_tekstilla.jpg

 

VipuvoimaaEU_2014_2020_suomi_väri.png EU_ESR_suomi_väri.png

koulutustarjonta-banneri.jpg Hakijalle

Sakk:sta valmistuu todellisia työelämän taitajia. Järjestämme koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Yrityksille ja yhteisöille tarjoamme työelämälähtöistä koulutusta sekä kehittämispalveluita.

Lue lisää
opiskelijalle.jpg Opiskelijalle

Tervetuloa opiskelemaan Sakk:een! Opiskelijalle osioon on koottu tietoja, jotka auttavat sinua opintojen aikana arjen käytännöistä selviytymiseen ja onnistumiseen opinnoissasi.

Lue lisää
vaaka-hankkeet.jpg Hankkeet

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen käynnissä olevat ja päättyneet hankkeet.

Lue lisää
palvelut.jpg Palvelut

Sakk tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten ja muiden työelämän organisaatioiden kanssa. Kehitämme aktiivisesti palvelujamme tarjotaksemme ratkaisuja työelämän tarpeisiin. Tarjoamme laajan valikoiman lupa-, pätevyys-, kortti- ja muita koulutuksia yrityksille ja yhteisöille.

Lue lisää
tietoa-meista-vaaka.jpg Tietoa meistä

Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK), pohjoissaameksi Sámi oahpahusguovddáš (SOG), on saamenkäsityöhön, poronhoitoon ja saamen kieliin erikoistunut toisen asteen oppilaitos, joka järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille.

Lue lisää
paakuva-virtuaalikoulu.jpg Virtuaalikoulu

Virtuaalikoulun opinnot ja muut palvelut toteutetaan etänä erilaisissa verkkoympäristöissä.

Lue lisää