Valikko
Saamelaisopetuksen digimateriaalien julkaisuympäristö avataan 1.10.2020
EtusivuTietoa meistäSaamelaisopetuksen digimateriaalien julkaisuympäristö avataan 1.10.2020
22.9.2020

Saamelaisopetuksen digimateriaalien julkaisuympäristö avataan 1.10.2020

Illustraatiokuva.png Kuva ympäristöstä. Kuva: Tarja Huhtala

Arktista pedagogiikkaa II -hanke (ESR) ja saamelaisopetuksen opettajat julkaisevat Saamelaisopetuksen digioppimisverkosto -ympäristön, jossa saamelaisopetuksen asiantuntijat voivat verkostoitua ja julkaista niin perusopetuksen, lukion kuin ammatillisenkin koulutuksen digitaalisia opetusmateriaaleja.

Julkaisuympäristön avaus järjestetään verkkotapahtumana 1.10. klo 15.00 alkaen, samalla käynnistetään verkkoympäristön bannerikilpailu, johon osallistumisohjeet tiedotetaan tapahtumassa. Bannerikilpailun voittaja julkaistaan saamen kielten viikolla. Osallistumisohje verkkotapahtumaan löytyy tämän artikkelin lopusta.

Digimateriaalien julkaisuympäristö mahdollistaa saamelaisopetuksen asiantuntijoille saamen kielen ja kulttuurin opetusta tukevien opetusmateriaalien - kuten videoiden, oppimispelien ja kuvien - julkaisemisen ja jakamisen kaikilla saamen kielillä. Ympäristössä on mahdollista julkaista myös suomenkielistä digimateriaalia saame vieraana kielenä -opetuksen tueksi.


Verkostotoiminnan kautta apua saamenkielisten digitaalisten opetusmateriaalien haasteelliseen tilanteeseen

Jyväskylän yliopiston kehittämään Peda.net-julkaisualustaan rakennetun ympäristön tarkoituksena on toimia pohjana saamelaisopetuksen toimijoiden verkostotyöskentelylle ja yhteisenä digimateriaalipankkina. Tällaisen julkaisuympäristön tarve on tullut useasti esille Saamelaisalueen koulutuskeskuksen toteuttamien kehittämishankkeiden yhteydessä. Saamenkieliset opettajat ja muut opetuksen parissa työskentelevät ovat jo pitkään toivoneet helppotoimista alustaa. Verkkoympäristö on ensisijaisesti tarkoitettu saamelaisopetuksen opettajille, oppimateriaalityöntekijöille sekä muille saamelaisopetuksen asiantuntijoille.

Verkostotyöskentelyn tarkoituksena on mm. tukea perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista ja syntyvän yhteistoiminnan kautta edesauttaa saamelaisopetuksen haasteellista opetusmateriaalitilannetta. Verkostotyöskentelyn pohjaksi luodun verkkoympäristön tavoitteena on tarjota verkoston jäsenille keskitetty ympäristö, jossa jokainen jäseneksi liittynyt voi julkaista omia opetusmateriaalejaan, valokuviaan, videoitaan, hyväksi havaitsemiaan linkkejä ja vinkkejä saamelaisopetuksen tueksi. Lisäksi jäsenet voivat keskustella saamelaisopetukseen liittyvistä menetelmistä, kokemuksista ja ideoista.

Verkkoympäristön tekninen työstäminen aloitettiin maaliskuussa 2020. Juuri tuolloin iski myös COVID-19 -pandemia, jonka vuoksi kouluissa siirryttiin koko maassa etäopetukseen, ja siksi tällaiselle julkaisuympäristölle olisi juuri silloin ollut suunnaton tarve. Työstämisessä mukana olleet kehittäjäopettajat ovat tuoneet pedagogisen asiantuntijuutensa ja kokemuksensa, ja hanke taas on teknisen osaamisen lisäksi selvittänyt sopivimman teknisen julkaisualustan tukemaan tällaista verkostotyöskentelyä.

Arktista pedagogiikkaa II, saamelaisopetuksen digiverkosto -hanke on Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Lapin yliopiston yhteinen kehittämishanke, jota rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Saamelaiskäräjät, Enontekiön, Inarin, Sodankylän ja Utsjoen kunnat.

 

Osallistumisohje verkkotapahtumaan

Liity oheiselle linkillä Teams-verkkotilaan hyvissä ajoin, esimerkiksi 15 min ennen tilaisuuden alkua. Kopioi linkki Chrome- tai Edge-selaimen osoiteriville ja paina Enter. Eteesi avautuu valintaikkuna, josta voit valita Jatka tällä selaimella tai Avaa Teams-sovellus.

Muista myös:
1. Kytke USB-liitännällä varustetut headsetit (kuulokemikrofoniyhdistelmä) koneeseen ennen verkkotapahtumaan liittymistä.
2. Jos koneella on käynnissä Skype-sovellus, niin suljethan sen ennen verkkotapahtumaan liittymistä.

Kopioi tämä linkki: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MjE0MDE5NGItZDk4Ny00YTk4LTk1NjktNGM0ZmFiZGFlOWI0%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22a23556fc-6977-4964-b496-465bbf3599f8%22%2c%22Oid%22%3a%226c700b61-f092-46cc-83a1-344e2c5784a5%22%7d



Yhteystiedot

Kehittäjäopettajat:
Hanna-Maaria Kiprianoff, hanna-maaria.kiprianoff (ät) inari.fi
Emilia Nieminen, emilia.nieminen (ät) inari.fi
Hellin Pietikäinen, hellin.pietikainen (ät) enontekio.fi
Miira Suomi, miira.suomi (ät) edu.sodankyla.fi

Arktista pedagogiikkaa II, saamelaisopetuksen digiverkosto -hanke:
projektipäällikkö Unni Länsman
verkoston toiminnan suunnittelun koordinointi
unni.lansman (ät) sogsakk.fi
Mobil +358 50 502 1357

projektityöntekijä Tarja Huhtala
verkoston julkaisualustan tekninen asiantuntija
tarja.huhtala (ät) sogsakk.fi

 

 

Arktista_pedagogiikkaa_II_logo_tekstilla.jpg

koulutustarjonta-banneri.jpg Hakijalle

Sakk:sta valmistuu todellisia työelämän taitajia. Järjestämme koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Yrityksille ja yhteisöille tarjoamme työelämälähtöistä koulutusta sekä kehittämispalveluita.

Lue lisää
opiskelijalle.jpg Opiskelijalle

Tervetuloa opiskelemaan Sakk:een! Opiskelijalle osioon on koottu tietoja, jotka auttavat sinua opintojen aikana arjen käytännöistä selviytymiseen ja onnistumiseen opinnoissasi.

Lue lisää
Artesaani_vaaka.jpg Hankkeet

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen käynnissä olevat ja päättyneet hankkeet.

Lue lisää
palvelut.jpg Palvelut

Sakk tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten ja muiden työelämän organisaatioiden kanssa. Kehitämme aktiivisesti palvelujamme tarjotaksemme ratkaisuja työelämän tarpeisiin. Tarjoamme laajan valikoiman lupa-, pätevyys-, kortti- ja muita koulutuksia yrityksille ja yhteisöille.

Lue lisää
tietoa-meista-vaaka.jpg Tietoa meistä

Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK), pohjoissaameksi Sámi oahpahusguovddáš (SOG), on saamenkäsityöhön, poronhoitoon ja saamen kieliin erikoistunut toisen asteen oppilaitos, joka järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille.

Lue lisää
paakuva-virtuaalikoulu.jpg Virtuaalikoulu

Virtuaalikoulun opinnot ja muut palvelut toteutetaan etänä erilaisissa verkkoympäristöissä.

Lue lisää
Avoimet_ovet.jpg Ajankohtaista

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia

Lue lisää