Inari opiskelee kokiksi ja nauttii opiskelusta kädet taikinassa

Julkaistu 17.12.2025 Muokattu 17.12.2025

Saamelaisalueen koulutuskeskus tarjoaa ravintola- ja catering-alan koulutusta. Opinnoissa harjoitellaan ruoanlaittoa tuoreista, paikallisista raaka-aineista. Saavun aamulla Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opetuskeittiöön, jossa ravintola- ja cateringalan opiskelijat ovat jo työntouhussa. Opettaja Soile Törmänen on käynyt verkoilla ja tuonut ison hauen opiskelijoille fileoitavaksi. Padassa porisee kalaliemi, ja sämpylätaikina on kohoamassa. Opiskelijat saavat tehdä monipuolisesti ja vaikuttaa, mitä ruokia tunneilla valmistetaan.   – Meillä on oikeasti ollut aika iso rooli siinä, mitä tuotteita esimerkiksi tehdään myyntiin, ensimmäisen vuoden opiskelija Inari Jomppanen kertoo. 

Jomppasen  mukaan ravintola- ja cateringalalla opiskelu on tuntunut rennolta, koska saa leipoa ja oppia erilaisten ruokien valmistamista. Erityisesti leipominen on Jomppasen mieleen. Muut koulun opiskelijat ovat saaneet nauttia kokkiopiskelijoiden leivonnaisista iltapäivän kahvitauoilla. 

Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta valmistutaan suoraan työelämään  

 Inarin alueella on matkailua niin paljon, että tarvetta kokeille ja tarjoilijoille on, opettaja Soile Törmänen toteaa. 
Koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet alasta. Nuoria opiskelijoita tulee suoraan peruskoulusta, aikuisia jatkuvan haun sekä työllisyyspalveluiden kautta.  

Opetuskeittiö valmistaa silloin tällöin tuotteita myyntiin opiskelijoille, opettajille ja koulun henkilökunnalle.  

– Me valmistetaan opiskelijoiden kanssa tuotteita myyntiin sen mukaan, mitä he kulloinkin opiskelevat. Teemme annoskortit ja laskemme tuotteille hinnan, Törmänen kertoo.  
Myytävistä tuotteista ilmoitetaan koulun sähköpostissa ja niitä voi ostaa valmistuskeittiön luukulta.  

 Kokkiopiskelija Inari Jomppanen suosittelee koulutusta ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita ruoanlaitosta.  

– Opettajat ovat mukavia ja henkilökunta ihanaa, Jomppanen iloitsee.  
Sämpylät ovat uunissa ja kalasoppa valmistumassa. Paikallisten kalastajien keittiölle tuomat taimenet, siiat ja savustetut ahvenet ovat päässeet myös käyttöön. Opiskelijat ovat saaneet monella tapaa harjoitella eri kalojen käsittelyä aamun aikana. Opetuskeittiön valtaa tuoksujen ilotulitus.   

Teksti ja kuva: Vilma Tyrväinen 
Kirjoittaja opiskelee media-alaa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Juttu on tehty osana media-alan opintoja.    

Jaa sivu: