Opintososiaaliset etuudet
Opiskelijalle

Opintososiaaliset etuudet

Ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa sekä muussa koulutuksessa opiskeleville päätoimisille opiskelijoille ruokailut koulupäivinä ovat maksuttomia. Oikeus maksuttomaan ateriaan ei koske työvoimaopiskelijoita, oppisopimusopiskelijoita eikä ammattitutkinto- tai erikoisammattitutkinto-opiskelijoita.

Asuntolapaikat on tarkoitettu ensisijaisesti oppivelvollisuuslain piiriin kuuluville pitkämatkalaisille. Asuntolapaikka voidaan myöntää myös esimerkiksi sosiaalisten syiden vuoksi. Vapaita asuntolapaikkoja voidaan myöntää myös täysi-ikäisille opiskelijoille. Asuntolapaikka myönnetään enintään lukuvuodeksi kerrallaan ja päätökset majoitusajan pituudesta ja perusteista kerrotaan päätöksessä. Asuntola ei ole opiskelijan vakituinen asunto, joten loma-aikojen asuminen on maksullista ja se myönnetään vain perustelluista syistä.

Mikäli opiskelijalla on pidempiä etäopiskelujaksoja tai työelämäjaksoja, hän ei välttämättä ole oikeutettu asuntolapaikkaan niiden aikana. Tällöin tilapalveluvastaava selvittää yhdessä opiskelijan kanssa majoitustarpeen. 

Oikeus maksuttomaan asuntolapaikaan ei koske työvoimaopiskelijoita, oppisopimusopiskelijoita eikä ammattitutkinto- tai erikoisammattitutkinto-opiskelijoita.

Opiskelija voi hakea opintotukea KELAlta, mikäli opiskelu on päätoimista ja kestää yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta. Myös ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelijat ovat oikeutettuja opintotukeen, mikäli opiskelu on päätoimista, eikä opiskelija ole oppisopimuskoulutuksessa tai työvoimakoulutuksessa. 

Opiskelijat voivat hakea koulumatkatukea päivittäisiin koulumatkoihin KELAlta. Lukuvuosiopiskelijat (saamen kieli, media), työvoimaopiskelijat, oppisopimusopiskelijat sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelijat eivät ole oikeutettuja koulumatkatukeen.

Oppivelvollinen voi saada matkakorvausta, jos hänellä on matkaa lähimpään lukioon tai monialaiseen ammatilliseen oppilaitokseen yli 100 kilometriä, ja jos hän asuu maksuttomassa asuntolassa eikä hänellä ole oikeutta asua asuntolassa viikonloppuisin ja lomilla. Koulutuksen järjestäjä päättää matkakorvauksen myöntämisestä hakemuksesta.

Opiskelija-alennusta voi saada esimerkiksi linja-auto- ja junalipuista, kun opiskelijalla on opiskelijakortti.

Opiskelijakortteja myöntävät opiskelijajärjestöt, joiden kautta opiskelijat saavat joko fyysisen tai sovelluksen kautta käytettävän opiskelijakortin. Ammatillisen koulutuksen opiskelijajärjestöjä ovat mm. SAKKI ry ja OSKU ry.