Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki
Kokkiopinnoissa opiskelijat käyttävät ruoanvalmistukseen paljon lähialueen puhtaita ja korkealaatuisia raaka-aineita, kuten poroa, kalaa, marjoja ja sieniä. Paikallisten raaka-aineiden hankinnassa opiskelijat ovat myös itse aktiivisesti mukana.
Perusopintojen lisäksi opiskelijat pääsevät hiomaan taitojaan oppilaitoksen valmistuskeittiöllä yhteistyössä keittiöhenkilökunnan kanssa, yhteistyökumppaneiden tilaustöissä sekä oppilaitoksen juhlissa ja tapahtumissa.
Kehitysmahdollisuudet ammatissa ovat lähes rajattomat. Opiskelijamme ovat olleet työelämässä oppimassa Pohjois-Lapin lisäksi myös eri puolilla maata sekä muun muassa Ruotsissa ja Norjassa. Ravintola-alalle kouluttautuneille on tarjolla runsaasti työmahdollisuuksia erityisesti pohjoisen hotelli- ja ravintola-alan yrityksissä.
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). 1.8.2024 lähtien tutkinto muodostuu seuraavista tutkinnon osista:
Pakolliset tutkinnon osat 20 osp:
Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
Ruokapalvelun osaamisala 65 osp:
Lounasruokien valmistus 40 osp
Annosruokien valmistus 25 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp:
Opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Esimerkiksi:
Á la carte ruoanvalmistus 30 osp
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp
Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
Yhteisen tutkinnon osat 35 osp:
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
-
Työskentely ravintola-alalla on mielenkiintoista, vaihtelevaa ja antoisaa. Vaihtelevat työtehtävät pitävät mielen virkeänä eikä vastaan tule kahta samanlaista päivää. Oppilaitoksella on laadukkaat ja viihtyisät opetustilat, jossa ammatillisen osaamisen hankkiminen onnistuu joustavasti ja monipuolisesti.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Ajankohtaiset alaan liittyvät koulutukset löytyvät koulutuskalenterista
Lisätietoja
Tutustu myös näihin
-
Saamen kieli ja kulttuuri
Saamen kielen ja kulttuurin koulutus on avainasemassa saamelaiskulttuurin säilyttämisessä ja edistämisessä. Saamelaisalueilla ja niiden ulkopuolella tehtävä työ on tärkeää koko saamelaisyhteisön identiteetin ja kielen elinvoimaisuuden kannalta. Tarjoamme saamen kielen ja kulttuurin koulutusta pohjoissaamesta, koltansaamesta ja inarinsaamesta.
-
Saamenkäsityö
Saamenkäsityö eli duodji on keskeinen osa saamelaiskulttuuria. Duodjikoulutuksemme vastaa nykypäivän tarpeisiin käyttäen ja soveltaen perinneosaamista. Opintojen aikana opiskelijoiden luovuus, kädentaidot ja ongelmanratkaisukyky vahvistuvat.
-
Porotalous
Porotalous on monipuolinen ja tärkeä elinkeino, joka yhdistää taloudellisen, kulttuurisen ja ympäristöllisen ulottuvuuden. Se vaatii sopeutumista luonnon olosuhteisiin ja yhteiskunnan muutoksiin, mutta säilyttää samalla syvän yhteyden pohjoisen alkuperäiskulttuureihin ja perinteisiin.
-
Matkailu
Matkailualan koulutukseen voivat hakeutua niin oppivelvolliset kuin aikuiset hakijat. Lähiopetuksena tarjoamme arktiseen luontomatkailuosaamiseen tähtäävää koulutusta, jossa tärkeänä osana opintoja ovat muun muassa opastus- ja retkeilytaidot. Aikuisille soveltuvia koulutuksia voivat olla työelämälähtöiset tutkinnon osat, joita hakija voi valita mielenkiintonsa mukaan esimerkiksi majoitus-, ravitsemus- tai matkailun myyntipalveluista. Tutustu e-perusteissa lisää matkailualan perustutkinnon monipuolisiin mahdollisuuksiin!
-
Sosiaali ja terveys
Hakeudu meille suorittamaan Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Haluatko tehdä ihmisläheistä työtä? Tahdotko, että työsi on merkityksellistä ja monipuolista? Välitätkö aidosti muista ihmisistä, olet rehellinen, tunnollinen ja luotettava. Lähihoitajana voit työskennellä eri-ikäisten parissa, niin hoidon, kuntoutuksen kuin kasvatuksen alalla.
-
Media
Media-alan koulutus antaa kokonaisvaltaisen kuvan alasta. Opit valokuvaamista, kuvankäsittelyä, videoiden tekemistä ja paljon muuta. Opinnot ovat käytännönläheisiä eikä aikaisempaa kokemusta tarvita.
-
Ravintola ja catering
Kokkiopinnoissa opiskelijat käyttävät ruoanvalmistukseen paljon lähialueen puhtaita ja korkealaatuisia raaka-aineita, kuten poroa, kalaa, marjoja ja sieniä. Paikallisten raaka-aineiden hankinnassa opiskelijat ovat myös itse aktiivisesti mukana.
-
Liiketoiminta
Oletko kiinnostunut monipuolisista asiakaspalvelun ja myynnin työtehtävistä? Haluaisitko olla markkinoinnin ja visuaalisen suunnittelun osaaja? Onko sinulla alan työkokemusta, mutta tutkinto puuttuu? Koetko tarvetta päivittää tai laajentaa osaamistasi? Jos vastasit johonkin kohtaan kyllä, liiketoiminnan perustutkinnon opiskelu Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa voisi olla oikea vaihtoehto juuri sinulle!
-
Lyhytkoulutukset
Saamelaisalueen koulutuskeskus järjestää saamen kielten ja kulttuurin opetuksena lyhyitä koulutuksia etänä ja eri puolilla saamelaisaluetta lähiopetuksena. Kylissä lähiopetuksena toetutuvat koulutukset ovat pääasiassa saamenkäsityökoulutuksia sekä saamen kielten keskustelukoulutuksia. Etänä toteutuvat koulutukset ovat puolestaan kielikoulutuksia ja ne vaihtelevat kestoiltaan.