Poissaolot
Opiskelijalle

Poissaolot

Opiskelijalla itsellään on vastuu opintojen etenemisestä ja osaamisen kartuttamisesta. Opiskelijan opetukseen osallistumisesta on säädetty ammatillisen koulutuksen lain kohdassa 94 §.

Oppilaitoksen järjestyssääntöjen mukaan opiskelija osallistuu opetukseen säännöllisesti. Opiskelijan opintojen tulee olla päätoimisia eli vähintään 45 osp tai 45 op lukuvuodessa, jotta opiskelijalla säilyvät opinto-oikeus ja opintososiaaliset etuudet. Lähtökohta on, että opiskelu on opiskelijan työtä, eikä myöhästymisiä tai muita poissaoloja ole. 

Opiskelija ilmoittaa sairastumisestaan sille opettajalle, jonka opetuksesta joutuu olemaan poissa. Ilmoittaminen tehdään soittamalla tai viestillä. Opettaja merkitsee poissaolot Wilmaan. Ofelaš-ohjaaja seuraa opiskelijoiden poissaoloja Wilmassa.

1 - 3 päivän poissaolo 

  • Täysi-ikäinen opiskelija ilmoittaa poissaolonsa opettajalle. Alaikäisen opiskelijan huoltaja ilmoittaa opiskelijan poissaolon opettajalle. 

yli 3 päivän poissaolo 

  • Täysi-ikäinen opiskelija ilmoittaa poissaolonsa opettajalle. Alaikäisen opiskelijan huoltaja ilmoittaa opiskelijan poissaolon opettajalle. 
  • Opiskelijan tulee esittää terveydenhuollon sairauspoissaolotodistus ofelaš-ohjaajalleen heti poissaolon jälkeen. 

Opiskelija voi erityisestä syystä hakea lupaa poissaoloon etukäteen. Opiskelija selvittää opettajalta opintojen etenemisen. Opiskelijalla on itsellään vastuu opintojen etenemisestä ja osaamisen kartuttamisesta poissaolon aikana.

Luvat poissaoloon haetaan seuraavasti: 

  • yksittäiset tunnit ->  sovitaan opettajan/opettajien kanssa ennakkoon
  • 1-5 päivän poissaolo -> haetaan kirjallisella lomakkeella asianomaisilta opettajilta sekä ofelaš-ohjaajalta 

Lupaa poissaoloon ei lähtökohtaisesti myönnetä esimerkiksi lomamatkoihin, viihde-, kulttuuri- tai urheilutilaisuuksiin osallistumiseen, autokoulun ajo-opetukseen ja teoriatunteihin osallistumiseen tai työvuoroihin.

Yhden päivän luvattoman poissaolon jälkeen ofelaš-ohjaaja on yhteydessä opiskelijaan ja alaikäisen opiskelijan huoltajaan viestillä tai puhelimella. Jos poissaolo jatkuu, opiskelijan saapuessa kouluun ofelaš-ohjaaja keskustelee opiskelijan kanssa ja sovitaan tapauskohtaiset jatkotoimet. Jos poissaolo on toistuvaa, ofelaš-ohjaaja ja rehtori/apulaisrehtori puhuttelevat opiskelijaa. 


Oppilaitoksen järjestyssääntörikkomuksista voidaan antaa opiskelijalle kirjallinen varoitus ja erottaa hänet määräajaksi oppilaitoksesta. Kurinpitorangaistukset merkitään opiskelijahallinto-ohjelmaan. Mikäli on ilmeistä, että opiskelija ei aio osallistua opetukseen eikä poissaololle ole perusteltua syytä, lähetetään hänelle apulaisrehtorin kirje. Jos opiskelija ei selvitä poissaoloja eikä ole sopinut opintojen etenemisestä kirjeessä annettuun päivämäärään mennessä, katsotaan opiskelija eronneeksi rehtorin päätöksellä. 

Työelämässä oppimisen aikana ilmoitetaan poissaolosta työpaikkaohjaajalle työpaikan käytäntöjen mukaisesti. Poissaolosta ilmoitetaan myös työelämässä oppimista tai kieliharjoittelua ohjaavalle opettajalle.