Toimintaohjeet etäopiskelijalle
Saat linkin (virtuaaliluokan osoitteen) Adobe Connectiin ennen ensimmäistä luentoa sähköpostiisi ICT-tukipalvelulta. Adobe Connect –luokkaan liittymiseen et tarvitse salasanaa.
- Asenna Adobe Connect -työpöytäsovellus koneellesi hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua ja testaa ääniesi toimivuus (katso tarvittaessa ohjevideo).
- Windows (64 bit) : www.adobe.com/go/ConnectShell11
- Mac (iOS) : https://www.adobe.com/go/ConnectMac11Plus
- avaa Adobe Connect -työpöytäsovellus ja syötä virtuaaliluokan osoite sovelluksen ylimmälle riville ja paina sinistä Continue-painiketta
- ruutuun ilmestyy Adobe Connectin kirjautumissivu. Kirjaudu sisään kohdasta Guest; et tarvitse käyttäjätunnusta etkä salasanaa. Kirjoita Name-kenttään koko nimesi ja paina Enter Room.
- Ennen luokkaan tuloa Adobe Connect pyytää tarkistamaan äänilaitteesi sekä kamerasi, joten teethän sen huolellisesti tarkistamalla, että sovellus on tunnistanut kuulokemikrofonisi sekä kamerasi.
- Mikrofonin saat etäkokousluokassa auki ja kiinni ylävalikon mikrofoni-kuvakkeesta. Muista sallia mikrofonin käyttö ohjelman sitä kysyessä.
- Ääni- tai kamerakuvaongelmien ilmetessä tee uudestaan äänien itsetestaus valitsemalla päävalikosta Speaker & Microphone Setup.
- Adobe Connectin perustoiminnot opiskelijan kannalta -ohjevideo: https://dreambroker.com/channel/vs83mq96/qgevfpt8
- Adobe Connectin ohjeet opiskelijalle: https://sogsakk.adobeconnect.com/ac_sv_ohje_opiskelijalle/
Rauhallinen tila
- Järjestä itsellesi mahdollisimman rauhallinen tila, jossa ei kuulu ylimääräisiä ääniä eikä tiedossa ole ylimääräisiä keskeytyksiä kesken etäluennon.
Aina samat välineet
- Jos mahdollista, niin käytä aina samoja välineitä eli tietokonetta, web-kameraa sekä usb-headsettejä.
Sopiva valaistus
- Hakeudu tasaisen ja riittävän valaistuksen ääreen. Älä esimerkiksi istu selkä ikkunaan päin, sillä silloin web-kameran kuvasta ei saa selvää.
Käytä internet-selaimena Google Chromea, koska etäopetuksessa käytettävät sovellukset toimivat tällä hetkellä parhaiten tällä selaimella.
Aseta Google Chrome -selain koneesi oletusselaimeksi.
Hanki käyttöösi langalliset USB-headsetit (kuulokemikrofoni-yhdistelmä) ja web-kamera. Käytännössä esim. Logitechin, Jabran ja Plantronicsin laitteet ovat osoittautuneet toimivimmiksi. Emme suosittele kahdella jakkiliittimellä varustettuja headsettejä, tila-/pöytämikrofonia, pelikuulokkeita tai nappikuulokkeita.
Etäluentojen aikana pyritään käyttämään web-kameroita, sillä kuvan ja äänen kera tapahtuva keskustelu tai ohjaus lisää opiskelijoiden yhteisöllisyyden tunnetta ja vähentää etäisyyden tuntua.
Jos mahdollista käytä ajantasaista Windows- tai iOS-käyttöjärjestelmää. Käytä aina samaa tietokonetta, jotta esiasennuksia ei tarvitse suorittaa joka kerta uudelleen. Pidä tietokoneesi päivitykset aina ajan tasalla, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.
Huom! Älä käytä mobiililaitetta etäluennolle osallistumiseen, sillä etäjärjestelmien ja muiden opiskelussa tarvittavien sovellusten yhteiskäyttö ei onnistu, ja huono äänenlaatu häiritsee muita osallistujia.
Jos mahdollista, niin hanki käyttöösi vähintään kaksi näyttöä, sillä se helpottaa etäopiskelussa tarvittavien sovellusten yhteiskäyttöä.
Jotta etäopiskelu olisi teknisesti mahdollisimman häiriötöntä, internet-yhteyden on oltava mahdollisimman luotettava.
Tarpeen mukaan pyri siihen, että muut eivät käytä kotiverkkoa samaan aikaan etäluentojesi aikana. Varmista etäluennon aikana, että sinulla on vain tarvitsemasi sovellukset auki.
Jos etäopetuksessa käytetään Microsoft Teams etäopetusjärjestelmää, niin asenna Microsoft Teams -työpöytäsovellus koneeseesi
https://www.microsoft.com/fi-fi/microsoft-365/microsoft-teams/download-app
Teams -etäluennoille osallistuminen sähköpostikutsusta tai kalenterista
- Kytke usb-liitännällä varustetut headsetit koneeseen
- Kun opettaja on lähettänyt sähköpostiisi kutsun Teams-kokoukseen, niin pääset osallistumaan kokoukseen klikkaamalla sähköpostiviestissä tai Outlook-kalenterissasi kyseisen tapahtuman kohdalla olevaa ”Liity Microsoft Teams -kokoukseen” -linkkiä.
- Tämän jälkeen selaimeesi ilmestyy kolme vaihtoehtoa. Valitse Avaa Teams-sovellus, jos olet asentanut sovelluksen koneellesi.
- Teams-kokous avautuu työpöytäsovellukseen. Muista tarvittaessa sallia mikrofonisi ja kamerasi, jos ohjelma sitä kysyy.
Teamsiin liittyvissä ongelmissa voit ottaa yhteyttä ict-tukipalveluun
- sähköposti ict-tuki@sogsakk.fi
- puh. 0295 333 555
Moodle-oppimisalustan kautta tiedotetaan sekä hoidetaan viestintä oppituntien ulkopuolella. Moodlessa jaetaan opetukseen liittyvää materiaalia ja sinne tallennetaan Adobe Connect -oppituntien tallennelinkit.
Moodle-oppimisympäristöön kirjaudutaan osoitteessa https://moodle.eoppimispalvelut.fi.
- Tunnuksen Moodleen saat opintojen alussa ICT-tukipalvelulta.
- Jos olet unohtanut salasanasi Moodleen voi tilata uuden salasanan Moodlen kirjautumissivulta.
Moodleen liittyvissä ongelmissa voit olla yhteydessä ICT-tukipalveluumme ict-tuki@sogsakk.fi puh. 0295 333 555.
Saamen näppäimistöjen asennusohjeet löydät osoitteesta https://divvun.no/fi/keyboards/desktopindex.html.