Taideteollisuusalan perustutkinto | Saamen käsityön osaamisala | Kovat materiaalit
Saamenkäsityön kovat materiaalit on taideteollisuusalan perustutkinnon saamenkäsityön osaamisalan yksi kolmesta suuntautumisvaihtoehdoista Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.
Saamenkäsityön kovien materiaalien alalla päämateriaaleina ovat poron sarvet ja luut, koivun pahkat ja muut puuainekset sekä työkaluteräkset. Koulutuksessa perehdytään mm. tarvittavien koneiden ja laitteiden työturvalliseen käyttöön ja niiden huoltamiseen. Lisäksi perehdytään työhyvinvoinnista huolehtimiseen.
Opintojen ensimmäisenä vuonna tutkinnon osassa “Saamenkäsityötuotteen valmistaminen 45 osp” pääpaino on duodjimateriaaleihin ja perustekniikoihin perehtymisessä sekä kulttuuri- ja kielitietoisessa toimimisessa.
Valinnaisissa tutkinnon osissa opiskelija syventää aiempaa osaamistaan ja perehtyy materiaaleihin, työtapoihin ja –tekniikoihin sekä työskentelee asiakaslähtöisesti.
Taideteollisuusalan pakollinen tutkinnon osa “Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen, 10 osp” suoritetaan opintojen loppuvaiheessa joko 2. tai 3. lukuvuonna.
Saamen kielen opiskelu
- Saamen kieli alkeista toteutus on opintojen 1. ja 2. vuonna valinnaisena tutkinnon osana. Laajuus 5-12 osp
- Saamen kieli äidinkielenä toteutus on opintojen 2. vuonna yhteisissä tutkinnon osissa.
- Saamen kieli toisena kielenä toteutus on opintojen 2. vuonna yhteisissä tutkinnon osissa.
- Saamenkäsityöalan pakolliseen tutkinnon osaan “Saamenkäsityötuotteen valmistaminen” sisältyy saamenkäsityöalan ammattisanastoa oman kielitaidon mukaisesti. Toteutus on ensimmäisenä vuonna.
Hakuehdot
- Hakijalla tulee olla peruskoulu suoritettuna.
- Hakijan tulee osallistua oppilaitoksen järjestämään pääsykokeeseen.
Suuntautumisvaihtoehto
Saamenkäsityön kovat materiaalit
Tutkintonimike
Artesaani
Alkaa
13.8.2024
Laajuus
180 osp
Jatkuva haku
Saamelaisalueen koulutuskeskuksen jatkuvassa haussa voi hakea ympäri vuoden. Haku 13.8.2024 alkavaan koulutukseen päättyy 9.4.2024. Kysy aloittamismahdollisuuksista opintotoimistosta.
Sijainti
Inari
Opetusmuoto
Lähiopetus. Opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan opetusta voi mahdollisuuksien mukaan olla myös iltaisin tai viikonloppuisin.
- Hakijalla tulee olla peruskoulu suoritettuna.
- Hakijan tulee osallistua oppilaitoksen järjestämään pääsykokeeseen. Koe sisältää postitse palautettavia tehtäviä ja etänä toteutettavan haastattelun. Voit saada hyväksytystä kokeesta 1-10 pistettä. Mikäli yhdestä tehtävästä saa 0 pistettä, on kokeen kokonaistulos 0. Hylätty koetulos on esteenä opiskelijaksi valinnalle (0 pistettä tai ei osallistunut kokeeseen).
Pääsykokeen ajankohta 13.8.2024 alkaviin koulutuksiin on huhti-toukokuussa 2024.
Tutkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat 55 osp
- Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen, 10 osp
- Saamenkäsityötuotteen valmistaminen, 45 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 90 osp
- Opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS) mukaisesti
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Lisätietoa tutkinnon muodostumisesta ja tutkinnon osista: Taideteollisuusalan perustutkinto, e-perusteet
Saamenkäsityön osaamisalan suorittanut artesaani osaa hankkia ja käyttää saamenkäsityöalan kulttuuritietoa työssään. Hän osaa hankkia ja esikäsitellä saamenkäsityöalan materiaaleja luonnon luontaisen kiertokulun sekä lupakäytäntöjen mukaisesti. Hän osaa suunnitella ja valmistaa saamenkäsityöalan tuotteita, suunnitella omaa työtään ja hankkia monipuolisesti tietoa omalta alaltaan. Hän käyttää työskentelyssään saamenkielistä ammattisanastoa. Taideteollisuusalalle on tyypillistä esteettinen, visuaalinen ja kulttuuriosaaminen, kädentaidot sekä yrittäjyys.
Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia
Saamenkäsityön osaamisalan suorittanut artesaani voi toimia yrittäjänä tai alan mukaisissa työtehtävissä tuotteiden suunnittelu- ja valmistustehtävissä, ohjaustoiminnassa, asiakaspalvelussa ja myyntityössä.
Taideteollisuusalan tutkinnon suorittanut artesaani työskentelee alansa laatumääreiden mukaisesti. Hän tuntee alan säädökset, alan käytäntöjä ja kestävää kehitystä voidakseen valmistaa tuotteita tai palveluita asiakkaille.
Ajankohtaiset alaan liittyvät koulutukset löytyvät koulutuskalenterista
Lisätietoja
Saamenkäsityön osaamisalan suuntautumisvaihtoehdot
-
Korukivi ja jalometalli
Korukivi ja jalometalliopinnoissa ensimmäisen vuoden pääpainot ovat saamelaiskoruissa ja perustekniikoissa niin kivitöissä kuin jalometallitöissä. Toisen vuoden alusta opiskelijat suuntautuvat oman mielenkiintonsa mukaisesti, joitain kaikille yhteisiä perusharjoitteita unohtamatta.
-
Pehmeät materiaalit
Saamenkäsityön pehmeiden materiaalien alalla opiskelijan työskentelyn lähtökohta on hänen oman sukunsa/yhteisönsä ja alueensa saamelaisessa käsityökulttuurissa.
-
Kovat materiaalit
Saamenkäsityön kovien materiaalien koulutusohjelmassa päämateriaaleina ovat poron sarvet ja luut, koivun pahkat ja muut puuainekset sekä työkaluteräkset. Koulutuksessa perehdytään mm. tarvittavien koneiden ja laitteiden työturvalliseen käyttöön ja niiden huoltamiseen.