Valikko
Opintososiaaliset etuudet
EtusivuHakijalleOpintososiaaliset etuudet

Opiskelijana sinulla on oikeus opintososiaalisiin etuuksiin. Voit saada opintotukea, koulumatkatukea, kouluruokailun ja paikan asuntolassa tietyin edellytyksin.

Ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa sekä muussa koulutuksessa opiskeleville päätoimisille opiskelijoille ruokailut koulupäivinä ovat maksuttomia. Oikeus maksuttomaan ateriaan ei koske ammattitutkinto- eikä erikoisammattitutkinto-opiskelijoita.
Asuminen koulutuksen järjestäjän asuntolassa on opiskelijalle maksutonta. Asuntolapaikka on tarkoitettu pääasiassa kaukaa tuleville opiskelijoille, jotka opiskelevat päätoimisesti ja joiden opinnot edellyttävät säännöllistä läsnäoloa opetuksessa.

Opiskelija voi hakea opintotukea KELAlta, mikäli opiskelu on päätoimista ja kestää yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta. Myös ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelijat ovat oikeutettuja opintotukeen, mikäli opiskelu on päätoimista, eikä opiskelija ole ole oppisopimuskoulutuksessa tai työvoimakoulutuksessa.
Lue lisää opintotuesta

Opiskelijat voivat hakea myös koulumatkatukea päivittäisiin koulumatkoihin KELAlta. Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelijat eivät ole oikeutettuja koulumatkatukeen.

Oppivelvollinen voi saada matka- ja majoituskorvausta, jos hänellä on lähimpään lukioon tai monialaiseen ammatilliseen oppilaitokseen yli 100 kilometriä, ja jos hän asuu maksuttomassa asuntolassa, eikä hänellä ole oikeutta asua asuntolassa viikonloppuisin ja lomilla. Koulutuksen järjestäjä päättää matkakorvauksen myöntämisestä hakemuksesta.

Lue lisää koulumatkatuesta

Jos olet ollut työelämässä yhteensä vähintään 8 vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä vähintään vuoden, voit olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen.

Lue lisää aikuiskoulutustuesta

Opiskelija-alennuksen saa Matkahuollon opiskelijakortilla tai opiskelijajärjestön kortilla, johon on painettu Matkahuollon liikemerkki. Matkahuollon opiskelijakortin voi hankkia Matkahuollon toimipaikoista. Opiskelijakorttia varten tarvitaan yksi passikuva ja Matkahuollon opiskelijatodistus, jonka saat opintotoimistosta. Opiskelijakorttiin tulee vuosittain hankkia uusi lukukausi- tai lukuvuositarra, joka maksaa 10 euroa.
Lue lisää MH:n opiskelijalipusta ja opiskelijakortista

Junassa lipuntarkastuksen yhteydessä tarvitset voimassaolevan VR:n hyväksymän opiskelijakortin. Perinteisen kortin lisäksi voit nyt todistaa oikeutesi opiskelija-alennukseen myös digitaalisella opiskelijakortilla. Ennen varsinaisen opiskelijakortin saamista voit hyödyntää tilapäistä (voimassa 3 kk) todistusta opiskelija-alennuksen saamiseksi. Saat todistuksen opintotoimistosta.

https://www.vr.fi/alennusta-junalipuista/opiskelija-alennus

koulutustarjonta-banneri.jpg Hakijalle

Sakk:sta valmistuu todellisia työelämän taitajia. Järjestämme koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Yrityksille ja yhteisöille tarjoamme työelämälähtöistä koulutusta sekä kehittämispalveluita.

Lue lisää
opiskelijalle.jpg Opiskelijalle

Tervetuloa opiskelemaan Sakk:een! Opiskelijalle osioon on koottu tietoja, jotka auttavat sinua opintojen aikana arjen käytännöistä selviytymiseen ja onnistumiseen opinnoissasi.

Lue lisää
Artesaani_vaaka.jpg Hankkeet

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen käynnissä olevat ja päättyneet hankkeet.

Lue lisää
palvelut.jpg Palvelut

Sakk tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten ja muiden työelämän organisaatioiden kanssa. Kehitämme aktiivisesti palvelujamme tarjotaksemme ratkaisuja työelämän tarpeisiin. Tarjoamme laajan valikoiman lupa-, pätevyys-, kortti- ja muita koulutuksia yrityksille ja yhteisöille.

Lue lisää
tietoa-meista-vaaka.jpg Tietoa meistä

Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK), pohjoissaameksi Sámi oahpahusguovddáš (SOG), on saamenkäsityöhön, poronhoitoon ja saamen kieliin erikoistunut toisen asteen oppilaitos, joka järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille.

Lue lisää
paakuva-virtuaalikoulu.jpg Virtuaalikoulu

Virtuaalikoulun opinnot ja muut palvelut toteutetaan etänä erilaisissa verkkoympäristöissä.

Lue lisää
Avoimet_ovet.jpg Ajankohtaista

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia

Lue lisää